Bliža se Velika noč in tole je prvi recept iz naše serije velikonočnih jedi, pripravljenih popolnoma iz rastlinskih sestavin 😊. Pečen krompirček pripravljen v obliki tankih lističev, ki se hrustljavo zapečejo skupaj s koščki limone in zeliščno soljo po vrhu pa še sladka karamelizirana čebula. Postrežemo ga zraven tofu pečenke in fermentirane hrenove omake.
SESTAVINE
– mlad krompir
– limonina lupinica
– olivno olje
– zeliščna sol (ali sol in suha zelišča – timijan, rožmarin, origano)
– čebula
POSTOPEK
– Pečico segrejamo na 200 stopinj celzija.
– Krompir operemo in osušimo (če uporabljate mlad krompir, lupljenje ni potrebno). Na rezalniku ga narežemo na 3-4 mm debele rezine.
– Pekač premažemo z oljem in začnemo z zlaganjem rezin. Rezine krompirja položimo v ravni vrsti od desne proti levi, tako da se rezine prekrivajo. Nadaljujemo z naslednjo vrsto dokler ne zapolnemo celotnega pekača. Med rezine krompirja dodamo nekaj koščkov limonine lupinice.
– Krompir pokapamo z olivnim oljem in posujemo z zeliščno soljo. V pečici pečemo približno 30 minut oz dokler niso robovi krompirčka zlato zapečeni.
– Vmes pripravimo karamelizirano čebulo. Čebulo prerežemo na pol in vsako polovico narežemo na polkrožne tanke rezine.
– V ponev dodamo nekaj olja, čebulo in ščep soli, na nizki temperaturi počasi pražimo in vmes večkrat premešamo. Pražimo približno 15 minut, da se čebula popolnoma zmehča, porjavi in karamelizira. Če se čebula vmes izsuši, dodamo žličko ali dve vode.
– Na koncu čebuli dodamo nekaj kapljic balzamičnega kisa in pražimo še 3-5 minut.
– Pečen krompir potresemo s svežim peteršiljem in karamelizirano čebulo. Postrežemo toplo z vegansko glazirano pečenko in hrenovo omako.